Vi sitter alldeles för mycket still i vardagen, inte minst på våra jobb. Men vad kan man göra åt det egentligen?

promenad fysisk aktivitetDet är ingen nyhet att stillasittande är farligt för hälsan, både den psykiska och fysiska. Det är jätteviktigt att röra sig under dagen och hålla igång kroppen. Med rätt typ av kontorsmöbler kan din arbetsplats bli mer rörlig, som att använda bollar att sitta på vid skrivbordet, att kunna höja och sänka sitt skrivbord och ha möten på stående/gående fot.

En hälsofara att sitta still hela dagarna

Ja, det är inte alls bra att sitta still – men varför exakt är det så farligt för hälsan och kroppen? I en artikel i SVT handlar det om att stillasittande är särskilt farligt för dig, om du redan tidigare har haft en hjärtinfarkt. Fysisk aktivitet är då det bästa sättet att undvika ett återfall. Men om du tar raska promenader är det inte lika farligt att sitta still om arbetsdagen, vilket många av oss gör – framför datorer och andra skärmar.

Ta raska lunchpromenader

Att röra på sig genom att cykla eller som nämnt, ta raska promenader i drygt 20 minuter per dag – 150 minuter i veckan, minskar risken för en förtidig död och sjuklighet i allmänhet. I jämförelse med någon som är fysiskt inaktiv alltså. Men vill du helt eliminera risken med långvaringt stillasittande? Då behöver du mer och mer omfattande fysisk aktivitet än så, minst en timme om dagen enligt en studie från Norge. Det är dessutom viktigt med flera små pauser per dag där du ställer dig upp från din sittande position och rör på dig. En lunchpromenad till exempel. Det är även jätteviktigt med vardagsmotionen till och från jobb och skola, en cykeltur eller en promenad i rask takt. Och glöm inte det viktigaste – det är den aktivitet som blir av som är bäst. Så gör inte upp för stora planer och tröttna efter en vecka, börja i stället smått och få in en vana av att röra på dig.