Mycket kan hända på en resa utomlands, oavsett om en reser i tjänsten eller som privatperson. Men det finns en hel del sätt att i alla fall gardera sig mot eventuella missöden och helt enkelt ha ett skydd. Detta inte minst med en ordentlig reseförsäkring. Vad ska en ha för resekort handlar om vad man har för typ av resesätt och resebeteende.

ekonomi pengar kreditI Svenska Dagbladet kan en läsa om hur rätt kort med på resan faktiskt kan göra så att man sparar tusentals kronor. Att läsa på vad för typ av kort en ska ta med sig kan helt enkelt ge oanade fördelar på resande fot, särskilt om det händer något oförutsett. Ett bra kort kan även ge ränta på sparade pengar samt reducering om en hyr bil i ett annat land. I samma artikel går det att jämföra en hel bunt olika kort med varandra. Resekort på kreditkortlistan.se kan en få ännu mer utförliga jämförelser och välja rätt i kortdjungeln. Vilket kort som är rätt för just dig eller dina medarbetare styrs kort sagt av vad en har för resebeteende. Även i Expressen kan en läsa mer om situationer som kan ske under resan och vad en kan göra när olyckan är framme.

Inkomstkrav och avgifter

I en artikel i Dagens Industri går det att läsa mer om vad för typ av kort som finns gällande resor och vad som krävs för att till exempel ett American Express Platinum endast är lönsamt för den som reser väldigt ofta eller använder sig av andra förmåner som kommer med kortet. Kortet kostar 6 000 kronor per år och har ett inkomstkrav på innehavaren, på just 600 000 kronor per år. Men det lite billigare American Express Gold har enligt artikeln et nästan lika bra reseskydd fast kostar endast 1 500 kronor per och och har en inkomstkrav på 350 000 kronor per år.

Av de klassiska bankerna i Sverige är det Handelbankens platinumkort som ger bäst reseskydd samt jämförelsevis höga ersättningsnivåer. Men bara för att en kort har ett gott reseskydd behöver det inte vara lönsamt att använda under själva resan. Vissa kort har sedan höga valutapåslag och avgifter vid uttag, något som kan vara bra att tänka på. Några kort en kan ha med på resan är bland annat:

  • SEB Visa & Mastercard – Trygg-Hansa
  • Nordea Visa & Gold – ERV
  • Swedbank Mastercard/Visa Mer – Tre Kronor
  • Länsförsäkringar Visa /Kredit – Respektive länsbolag
  • Handelsbanken Allkort/Platinum -Zurich
  • Ica Banken Mastercard/MastercardPlus – ERV