Ska företaget förlägga konferensen i Sverige eller utomlands? Vilket är det land dit flest väljer att åka till när det vankas konferensresa? Vad för städer har bra hotell att vistas på, om en väljer att inte åka så långt?

Både företag och organisationer ställer till med konferenser. Vissa spenderar mer och andra mindre. Det kan vara en smart idé att åka bort en bit från den stad företaget eller organisationen ligger i. Många företag i Stockholm tar gärna sin konferens i näraliggande städer, ute på en kursort, i skärgården eller kanske utomlands. En stad som ligger nära är bland annat Linköping, där finns massor av hotell som gjorda för företagskonferenser och möten, läs mer på http://www.hotellilinköping.se/.

Men vilka andra länder är det populärt att förlägga konferensen i? I en artikel i Dagens Industri går det att läsa om hur London och Barcelona länge har varit favoritresmål när det kommer till konferenser och möten utomlands, hos de svenska företagen. Nu verkar dock Mallorca komma upp på kartan som konferensmål och det rejält. Förra året gick Mallorca till och med om de gamla storfavoriterna och den inbjudande ön tog förstaplatsen. Tydligen är det så att flyganslutningarna till Mallorca är bra, vilket inte är konstigt med tanke på hur populärt resmål ön varit i flera decennier.

Konferensresa med skattebetald nota

pexels-photo-200404När det kommer till kommuner och landsting är det känsligare vad gäller konferenser än för privata företag. Det är nämligen skattebetalarna som pröjsar för resorna och all mat som förtärs. Det kan bli ett riktigt blåsväder om några oegentligheter kommer ut. I Expressen skrivs det till exempel om hur ledningsgruppen i Ekerö kommun nyligen reste till Vemdalen för konferens och skidsemester och att kostnaden uppgick till 14 000 kronor per person. Under fjällresan betalade bland annat skattebetalare vin åt ledningsgruppen, som under middagen beställde vin för närmare 9 000 kronor.

Mer om just studie- och konferensresor samt skatteregler kring detta går det att läsa om på Skatteverkets hemsida. Bland annat är det så att en arbetsgivare vars anställda åker på en renodlad konferensresa inte ska beskattas för värdet på resan. Men om nöje har en framträdande roll i resan kan den dock betraktas som en skattepliktig förmån för den som är anställd.