konferens, möte, På senaste har det varit mycket skriverier om kommunledningar och myndigheter som åker på lyxresor för skattebetalares pengar. Ska man som statlig myndighet eller institution planera en konferens kan det vara smart att ta ett tydligt steg bort från denna typ av arbetsresor och events.

Som kommunledning eller myndighet är det nu extra viktigt att inte erbjuda samma lyxkultur som på senaste målats upp i pressen på flera kommuners och myndigheters konferenser. Det handlar om att bete sig som vuxna människor och inte utnyttja konferensen som ett tillfälle att festa, göra bort sig och slösa bort pengar för att vinna tillbaka och bibehålla förtroende.

Ekerö kommunledning åkte på konferens för en kvarts miljon

Det har varit flitiga skriverier i media efter Aftonbladets avslöjande kring hur miljontals kronor av skattebetalarnas pengar går till fester, konferenser och andra tillställningar som kommunledningar och andra högt uppsatta inom kommuner bjuds på. Bland annat ska Ekerö kommunledning fått åka på en konferens med skidsemester som ska ha kostat över 14 000 kronor per person – vilket totalt blev över en kvarts miljon kronor av skattebetalarnas pengar. Det var Lars Hortlund och hans kommunchefer som fick åka på denna lyxiga resa till vita vidder med en chartrad buss till Vemdalen där de fick bo på det dyraste hotellet. Kommunledningen ska alltså ha festat, varit på spa, åkt skidor, dinerat och turistat i fyra dagar för skattebetalarnas pengar. Ekerös kommunledning har nu på senaste också varit på konferens på en slottsherrgård, som ska ha kostat skattebetalarnas omkring 78 000 kronor, varav en stor del av summan gick till bland annat alkohol. Detta är något som kritiserats hårt. Det är uppenbart att det inte ska gå till på detta viset och att pengarna missbrukats, något som absolut inte får ske i denna typ av sammanhang. Och i Resumé kan man nu läsa att Ekerös Informationschef slår tillbaka om intervjun som skedde med Richard Aschberg om kommunens missbrukade pengar. Han menar på att det ska vara klippt på ett sätt som gör att han inte ser ut att svara på intervjuarens frågor, vilket han hävdar att han gjort.

Konferens förknippat med skandalerkonferens, kafferast

Denna typ av oseriösa aktiviteter måste nu motarbetas av andra kommuner och ledningsgrupper. Det är självklart att kommuner också ska kunna åka på konferens, men det är viktigt att detta sker under mycket ordnade former. Konferens har länge varit något som förknippas med skandaler och detta har i och med senaste tidens skriverier om missbrukade skattepengar och förtroenden mynnat ut i en större dålig stämpel på denna typ av aktiviteter. Istället för att skänka alkohol och lyxiga sidoaktiviteter till konferensens deltagare kan man till exempel kanske istället ge ett nyckelband i konferenspresent. Det handlar om att hålla ett gott omdöme och inte slösa bort pengar på festtillställningar och andra nöjen som inte är arbetsrelaterade.

Motverka manskultur

I en artikel publicerad av Sveriges Radio kan man också läsa om att det på många företag råder en typ av manskultur, där männen stöttar varandra, tar mest plats, dominerar i mötesrummen och bestämmer vart man ska åka på konferens. Detta är också något som behöver motverkas inom statliga myndigheter och institutioner överlag.