Tiden då människor utbildade sig till ett yrke och sedan arbetade inom samma fält ett helt arbetsliv är förbi. I dag svänger arbetsmarknadens behov snabbt, och du ska nog vara beredd på att få ställa om både en och två gånger under arbetslivets gång. Det behöver inte alls vara negativt, tvärtom. När du byter yrke kommer nämligen en hel del personlig utveckling med på köpet.

Genom att utbilda dig på yrkeshögskola får du snabbt tillgång till helt nya positioner och möjligheter på arbetsmarknaden. Här går du från att vara novis till professionell på bara något år, och du kan studera när som helst, var som helst, ung som gammal. Sveriges yrkeshögskolor erbjuder både platsbundna och distansstudier, och vänder sig både mot de som nyss tagit studenten och de med tjugo års arbetslivserfarenhet i bagaget.

Fördelar med studier på yrkeshögskolan

Störst chans att få jobb har den som är utbildad inom ett bristområde på arbetsmarknaden. Genom att välja en utbildning på yrkeshögskolan kan du vara säker på att din kompetens kommer vara eftertraktad efter examen. Det ligger nämligen i yrkeshögskolans själva uppdrag, som Aftonbladet rapporterar.

Och inte nog med att du enklare får jobb efter studierna – du kan dessutom höja din lön.

”Som säljare hade jag 20 000 – nu har jag nästan det dubbla”, säger en av de utexaminerade från yrkeshögskolorna som Expressen talat med.

Yrkeshögskolor är verkligen framtiden. Som DN rapporterar miljonsatsar regeringen på utbildningsformen, som ofta erbjuder arbetsplatsförlagd praktik som en självklar del av studierna. Oavsett om du väljer att gå ett helt program eller söka till specifika kurser kan yrkeshögskolan ge din karriär en bra skjuts framåt, och kanske också en helt ny inriktning.